Codzienne wyniki badań jakości wody wodociągowej dostępne są na naszej stronie internetowej.
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 26.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 26.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 4 ± 0,4 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,4 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 3,2 ± 0,5 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | nie badano | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | nie badano | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 1,2 ± 0,2 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 26.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) 0C, po 72h w 1 ml | w trakcie badań | Bez nieprawidłowych zmian |
2 | Bakterie grupy coli w 100 ml | w trakcie badań | 0 |
3 | Escherichia coli w 100 ml | w trakcie badań | 0 |
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 25.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 25.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 4 ± 0,4 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,4 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 3,0 ± 0,5 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | nie badano | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | nie badano | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 1,4 ± 0,2 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 25.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) 0C, po 72h w 1 ml | w trakcie badań | Bez nieprawidłowych zmian |
2 | Bakterie grupy coli w 100 ml | 0 | 0 |
3 | Escherichia coli w 100 ml | 0 | 0 |
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 24.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 24.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 3 ± 0,3 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,4 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 3,2 ± 0,5 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | nie badano | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | nie badano | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 1,3 ± 0,2 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 24.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) 0C, po 72h w 1 ml | w trakcie badań | Bez nieprawidłowych zmian |
2 | Bakterie grupy coli w 100 ml | 0 | 0 |
3 | Escherichia coli w 100 ml | 0 | 0 |
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 23.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 23.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 3 ± 0,3 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,3 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 3,3 ± 0,5 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | poniżej 10 | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | ponizej 20 | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 1,0 ± 0,2 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 23.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (36±2) 0C, po 48h w 1 ml | nie wykryto | Brak unormowania |
2 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) 0C, po 72h w 1 ml | nie wykryto | Bez nieprawidłowych zmian |
3 | Bakterie grupy coli w 100 ml | 0 | 0 |
4 | Escherichia coli w 100 ml | 0 | 0 |
5 | Clostridium perfringens łącznie z przetrwalnikami w 100 ml | 0 | 0 |
6 | Enterokoki w 100ml | 0 | 0 |
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 20.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 20.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 4 ± 0,4 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,4 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 2,7 ± 0,4 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | nie badano | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | nie badano | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 0,93 ± 0,14 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 20.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Bakterie grupy coli w 100 ml | 0 | 0 |
2 | Escherichia coli w 100 ml | 0 | 0 |
3 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) 0C, po 72h w 1 ml | nie wykryto | Bez nieprawidłowych zmian |
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 19.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 19.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 4 ± 0,4 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,3 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 2,6 ± 0,4 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | nie badano | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | nie badano | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 1,1 ± 0,2 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 19.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Bakterie grupy coli w 100 ml | 0 | 0 |
2 | Escherichia coli w 100 ml | 0 | 0 |
—Komunikat Wodociągów Płockich z dnia 18.09.2019 dotyczący jakości wody—
Na stronie internetowej WP zamieszczany jest link do aktualnego komunikatu PPIS w sprawie przydatności wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pochodzącej z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Płock – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku.
Wyniki badań fizykochemicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 18.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania | Wartość parametryczna x)* |
---|---|---|---|
1 | Barwa, mg/l Pt | 3 ± 0,3 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian 2) |
2 | Mętność, NTU | poniżej 0,20 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 | pH | 7,3 ± 0,2 | 6,5 – 9,51) |
4 | Zapach | 1 akceptowalny | Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
5 | Amonowy jon, mg/l | poniżej 0,10 | 0,50 |
6 | Azotany, mg/l | 2,7 ± 0,4 | 503) |
7 | Azotyny, mg/l | poniżej 0,10 | 0,503) |
8 | Glin, µg/l | poniżej 60 | 200 |
9 | Mangan, µg/l | nie badano | 50 |
10 | Żelazo ogólne, µg/l | nie badano | 200 |
11 | Utlenialność, mg/l | 1,2 ± 0,2 | 5,0 |
* – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294)
x) W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero
1) Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
2) Pożądana wartość tego parametru w wodzie w kranie konsumenta – do 15 mg Pt/l
3) Warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają: stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l.
Stężenie azotynów w wodzie uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może przekraczać wartości 0,10 mg/l
Wyniki badań mikrobiologicznych jakości wody wodociągowej – data poboru 18.09.2019 r.
L.p. | Nazwa wskaźnika | Wynik badania w [jtk] | Najwyższa dopuszczalna wartość [jtk] |
---|---|---|---|
1 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) 0C, po 72h w 1 ml | nie wykryto | Bez nieprawidłowych zmian |
2 | Bakterie grupy coli w 100 ml | 0 | 0 |
3 | Escherichia coli w 100 ml | 0 | 0 |