Ssak ziemno-wodny zaliczany do rodziny łasicowatych z rzędu drapieżnych. Osiąga długość ciała do 1 m, ogona do
60 cm, ciężar największych osobników dochodzi do 15 kg.

Zwinna, zgrabna, wesoła i "gadatliwa", wydra ma piękne, opływowe kształty, przystosowane do wodnego trybu życia. Porusza się w wodzie za pomocą ruchów ogona i płetwiastych tylnych łap. Przednie łapy to prawdziwe dłonie umożliwiające chwytanie i przytrzymywanie pokarmu. Małżowiny uszne oraz nozdrza mogą zostać zamknięte za pomocą specjalnych fałdów skórnych, co bardzo pomaga podczas pływania.

Jaka jestem

Zwinna, zgrabna, wesoła i "gadatliwa", wydra ma piękne, opływowe kształty, przystosowane do wodnego trybu życia.

Czym się żywię

Główny jej pokarm stanowią ryby, ale uzupełnia pożywienie także gryzoniami, ptakami wodnymi
i błotnymi.

Jestem pod
ochroną

Wydry zostały umieszczona w polskiej Czerwonej Księdze gatunków ginących

Noszę ciepły płaszcz

Wydra jest nieufna, żyje samotnie, jest aktywna głównie w nocy. Przed zimnem chroni ją grube futro, o które musi bardzo dbać i pielęgnować je tak, aby utrzymał się na nim płaszcz tłuszczowy, zapobiegający przedostaniu się wody do skóry, co mogłoby spowodować chorobę i śmierć zwierzęcia. Futro wydr jest jednym z najgęstszych na świecie. Na centymetr kwadratowy skóry przypada do 50 razy więcej włosów niż u człowieka.

Mieszkam w norce i lubię czystą wodę

Wydra lubi czyste wody, górne i środkowe odcinki rzek, jeziora, potoki górskie z dobrze wykształconą roślinnością. Zamieszkuje brzegi i jeziora Europy
i Azji. W Polsce występuje na terenie całego kraju, najczęściej na Pomorzu, Warmii i Mazurach, Podkarpaciu, w Białostockiem i Łomżyńskiem.

Nory buduje najczęściej na stromych brzegach akwenów, do których wejście znajduje się pod powierzchnią wody. Oprócz tego otworu wejściowego, nory wydry posiadają jeszcze otwory wentylacyjne, znajdujące się pod korzeniami drzew. Czasami zajmuje też gotowe nory wykonane przez lisa, czy borsuka.

Lubiędobrze zjeść

Główny jej pokarm stanowią ryby, ale uzupełnia pożywienie także gryzoniami, ptakami wodnymi i błotnymi (w niewoli zjadają nawet 2 kg ryb dziennie). Na polowania wychodzi nocą. Od wody oddala się bardzo niechętnie. Jeśli jednak głód zmusi ją do szukania pożywienia, potrafi podejmować nawet dalekie wędrówki, w czasie których może czynić szkody również
w gospodarstwach rolniczych, polując na drób domowy. Obecnie są to jednak bardzo rzadkie przypadki. Pokaźną zdobycz zwierzątko wyciągają na brzeg. Natomiast mniejsze kąski zjada leżąc na plecach na powierzchni wody.

Uwielbiam zabawę i psoty

Wydrę trudno zobaczyć. Jest zwierzęciem aktywnym głównie
o zmierzchu i nocą. Tylko w spokojnych, rozległych łowiskach jest aktywna także w dzień. Poza tym jest sprytna, obdarzona wrodzoną inteligencją, co pozwala jej skutecznie unikać obserwacji przez ludzi. To jedne
z najinteligentniejszych ssaków. Bardzo lubią się bawić. Baraszkują w wodzie, urządzają gonitwy, potrafią zjeżdżać ze stromego nabrzeża po błocie lub po śniegu.

Ciąża u samicy trwa od 9 do 10 tygodni. Samica rodzi, zwykle
w maju lub w czerwcu, od 2 do 4 młodych. Noworodki są ślepe (oczy otwierają dopiero po 4-5 tygodniach) i niedołężne – czekoladowe, a nawet czarne. Matka karmi je mlekiem przez 2 miesiące, lecz pozostają z nią
8–9 miesięcy. Usamodzielniają się dość szybko i wkrótce wraz z matką uczą się polować. Dojrzewają płciowo po 2 lub 3 latach. Żyją 10-15 lat.

Jestem pod ochroną

Wydra jest ginącym gatunkiem. Ze względu na piękne futro została prawie całkowicie wytrzebiona przez myśliwych i kłusowników. Rybołówstwo oraz zanieczyszczenie wód spowodowały zmniejszenie ilości ryb – podstawowego pokarmu tego ssaka. Coraz mniej jest także terenów, na których te zwierzęta mogą czuć się dobrze – osuszane są bagna, likwidowane starorzecza, wycinane trzciny. Regulacja rzek oznacza niszczenie nor i kryjówek.

Wydry zostały umieszczona w polskiej Czerwonej Księdze gatunków ginących. Są też chronione przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES)– układu ograniczającego handel zagrożonymi gatunkami roślin i zwierząt.
W Europie jest prowadzony program, którego celem jest ocalenie wydr. Uczestniczą w nim ogrody zoologiczne, w których hoduje się te zwierzęta, by je reintrodukować, czyli przywracać na tereny, na których niegdyś żyły.

Wydra jest „herbowym” zwierzęciem Drawieńskiego Parku Narodowego, znajdującego się na Pojezierzu Południowopomorskim. Pracownicy Parku szacują, że nad Drawą i Płociczną żyje od 14 do 18 wydr. Mają tu doskonałe warunki.

Ich uroda, gracja, inteligencja i skłonność do zabaw sprawiają, że niejedna osoba marzy o oswojeniu takiego zwierzątka. I jest to możliwe. Najsłynniejszą polską wydrą była ta, którą w swych pamiętnikach opisywał Jan Chryzostom Pasek. Wydra potrafi płynąć pod wodą ponad 400 metrów bez zaczerpnięcia powietrza z szybkością sięgającą chwilami 11-14 kilometrów na godzinę. Mogą wytrzymać bez powietrza nawet 7 minut. W zimie, gdy spadnie śnieg, wydra potrafi zjeżdżać po zboczach "jak na sankach".